Wat is een alt-tekst?

ALT-teksten kun je invullen als (bestands) naam van een afbeelding en maken voor zoekmachines duidelijk waar de afbeelding over gaat. Zoekmachines gebruiken een alt-tekst omdat ze een afbeelding nog niet kunnen lezen (alhoewel ze daar steeds verder mee komen) zodat een geschreven alt-tekst het duidelijk maakt. Ook met voorlees programma’s is een Alt-tekst handig zodat het programma voorleest waar de afbeelding over gaat. Ideaal voor mensen met een visuele beperking of software die gebruikt kan worden onder het auto rijden zoals SIRI.

Waar moet een alt-tekst voor een afbeelding aan voldoen?

Alt-teksten voor afbeeldingen moeten beschrijven waar afbeeldingen over gaan, maar moeten ook kort geschreven worden. Het mogen geen volledige zinnen of alinea’s zijn. Met een limiet van ongeveer 125 tekens moet een ALT-tekst voldoende informatie geven waar de afbeelding over gaat. 125 tekens houden ze aan omdat zoekmachines niet langere teksten accepteren en het dan inkorten, waardoor belangrijke zoekwoorden vergeten kunnen worden.

Alt-tekst afbeelding

Alt-teksten bij afbeeldingen gebruiken voor google zoekresultaten.

Om met een afbeelding in google zoekresultaten te komen moet er een goede alt-tekst bij de afbeelding staan zodat google (of BING) weet waar de foto over gaat. Als je kijkt in google dan zie je regelmatig bij de topresultaten een overzicht met afbeeldingen staan, daar wil je natuurlijk jouw afbeelding ook bij hebben om meer bezoekers naar je website te genereren. Als je bijvoorbeeld webdesign Doetinchem ingeeft bij google en dan kijkt bij afbeeldingen kom je de logo van Idenity Sharks tegen. Zie afbeelding van de zoekopdracht.

Natuurlijk is de mate van belangrijkheid van een alt-tekst van een afbeelding verschillend. Voor TV’s zullen bijvoorbeeld meer mensen kijken bij afbeeldingen dan bij webdesign Doetinchem. Maar elke bezoeker is er weer 1 en kan net die ene aankoop doen en het succes opleveren die je graag wilt.

Alt-tekst van afbeelding webdesign Doetinchem

Alt-tekst afbeelding in WordPress

Om in WordPress de alt-tekst aan te passen dan ga je naar de media bibliotheek en klik je de afbeelding aan die je wilt bewerken. Dan rechts in het vakje van Alternatieve tekst kun je je alt-tekst invoeren. Ook als je gebruik maakt voor de vormgeving van DIVI en daar altijd de afbeeldingen invoegt blijft de plaats in wordpress media bibliotheek om de alt-tekst in te geven.

Alt-tekst afbeelding WordPress

Alt-tekst afbeelding en SEO.

Zoals je in de vorige paragrafen al op hebt kunnen maken is het voor SEO belangrijk om alt-teksten voor afbeeldingen te gebruiken. Het is aan te raden om de zoekwoorden die je in de seo-tekst gebruikt om die weer in de Alt-teksten van de afbeeldingen terug te laten komen. De combinatie van de juiste SEO-teksten en alt-teksten werken versterkend om in google te scoren. Klik hier om de laatste SEO-teksten te weten te komen.

 

Pin It on Pinterest

Share This