Social media is een uitdrukking die we tegenwoordig vaak gebruiken, vaak om te beschrijven wat we posten op sites en apps zoals Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en andere. Je kunt dus concluderen dat social media webgebaseerde sites zijn waarmee mensen met elkaar kunnen communiceren.

Maar als we de term gebruiken om een ​​site zoals Facebook te beschrijven, en ook een site zoals Wikipedia, dan wordt het verwarrend. Wat is social media eigenlijk precies?

De term is zo vaag dat het in feite kan worden gebruikt om bijna elke website op internet vandaag te beschrijven.

Sommige mensen hebben meer een beperkte kijk op social media, vaak gelijkend op hetzelfde als social netwerken (ook bekend als Facebook, Twitter, etc.). Andere mensen beschouwen blogs niet als social media.

Het lijkt alsof iedereen zijn eigen persoonlijke mening heeft over wat social media is en wat niet. Maar laten we dieper in het algemene concept duiken om een ​​duidelijker en preciezer begrip te krijgen.

social media kanalen

Dus, wat is social media?

In plaats van de term te definiëren met een stel saai jargon dat de zaken waarschijnlijk alleen maar gecompliceerder maakt, is de beste manier om er een beter begrip van te krijgen, het in eenvoudigere termen op te splitsen. Laten we om te beginnen elk woord afzonderlijk bekijken.

Het ‘social’ deel: verwijst naar interactie met andere mensen door informatie met hen te delen en informatie van hen te ontvangen.

Het gedeelte ‘media’: verwijst naar een communicatie-instrument, zoals internet (terwijl tv, radio en kranten voorbeelden zijn van meer traditionele vormen van media). Uit deze twee afzonderlijke termen kunnen we een basisdefinitie samenstellen:

Social media zijn webgebaseerde communicatiehulpmiddelen waarmee mensen met elkaar kunnen communiceren door informatie te delen en te consumeren.

Ja, het is een brede definitie – maar houd er rekening mee dat social media een zeer brede term is. Dit is waarschijnlijk zo specifiek als we kunnen krijgen zonder teveel in te gaan op een meer specifieke subcategorie van social media.

Social Media kanalen.

Hier zijn enkele voorbeelden van social media platforms

 

 • Facebook is een populaire gratis social netwerkwebsite waarmee gerigstreerde gebruikers profielen kunnen maken, foto’s en video’s kunnen uploaden, berichten kunnen verzenden en contact kunnen houden met vrienden, familie en collega’s
 • Twitter is een gratis microblogdienst waarmee gerigistreerde leden korte berichten kunnen uitzenden, tweets genoemd. Twitter-leden kunnen tweets uitzenden en tweets van andere gebruikers volgen met behulp van meerdere platforms en apparaten.
 • Wikipedia is een gratis, open content online encyclopedie die tot stand is gekomen door de samenwerking van een gemeenschap die bekend staat als Wikipedians. Iedereen die op de site is geregistreerd, kan een artikel voor publicatie maken; registratie is echter niet vereist om artikelen te lezen. Wikipedia werd opgericht in januari 2001.
 • Linkedin is een social netwerksite die speciaal is ontworpen voor het bedrijfsleven. Het doel van de site is om geregistreerde leden in staat te stellen netwerken op te zetten en te documenteren van mensen die ze kennen en professioneel vertrouwen.
 • Pinterest vereist korte beschrijvingen, maar de belangrijkste focus van de site is visueel. Als u op een afbeelding klikt, gaat u naar de oorspronkelijke bron. Als u bijvoorbeeld op een foto van een paar schoenen klikt, kunnen gebruikers worden omgeleid naar een verkoopsite van schoenen.

Als u zich afvraagt ​​of een bepaalde site als social kan worden geclassificeerd of niet, probeer dan te zoeken naar ten minste een van deze functies.

 • Persoonlijke gebruikersaccounts: als een site bezoekers toestaat hun eigen accounts te maken waarop ze kunnen inloggen, is dat een goed eerste teken dat het kan worden gebruikt voor een soort gebruikersgebaseerde interactie – misschien social interactie. Hoewel het mogelijk is om informatie anoniem te delen of online met anderen te communiceren, is het eerder gebruikelijk om eerst een soort gebruikersaccount aan te maken. 
 • Profielpagina’s: aangezien social media draait om communicatie, is een profielpagina vaak nodig om een ​​individu te helpen vertegenwoordigen en hem een ​​ruimte te geven om zijn eigen persoonlijke merk te creëren. Het bevat vaak informatie over de individuele gebruiker, zoals een profielfoto, bio, website, feed van recente berichten, aanbevelingen, recente activiteit en meer.
 • Vrienden, volgers, groepen, hashtags enzovoort: individuen gebruiken hun accounts om verbinding te maken met andere gebruikers. Ze kunnen ze ook gebruiken om zich te abonneren op bepaalde vormen van informatie.
 • Nieuwsfeeds: wanneer gebruikers verbinding maken met andere gebruikers op social media, zeggen ze eigenlijk: “Ik wil informatie van deze mensen krijgen.” Die informatie wordt voor hen in realtime bijgewerkt via hun nieuwsfeed. Personalisatie: social mediasites bieden gebruikers meestal de flexibiliteit om hun gebruikersinstellingen te configureren, hun profielen aan te passen om er op een specifieke manier uit te zien, hun vrienden of volgers te organiseren, de informatie te beheren die ze in hun nieuwsfeeds zien en geven zelfs feedback over wat ze doen of doen wil niet zien.
 • Meldingen: elke site of app die gebruikers op de hoogte stelt van specifieke informatie, speelt zeker de game voor social media. Gebruikers hebben volledige controle over deze meldingen en kunnen ervoor kiezen om de gewenste meldingen te ontvangen.
 • Informatie bijwerken, opslaan of posten: als u met een site of app absoluut alles kunt posten, met of zonder gebruikersaccount, dan is het social! Het kan een eenvoudig tekstgebaseerd bericht zijn, een foto-upload, een YouTube-video, een link naar een artikel of iets anders.
 • Gelijke knoppen en commentaarsecties: twee van de meest voorkomende manieren waarop we op social media communiceren zijn via knoppen die een ‘like’ plus commentaarsecties vertegenwoordigen waar we onze gedachten kunnen delen.
 • Review-, rating- of stemsystemen: naast sympathie en commentaar, vertrouwen veel social mediasites en apps op de collectieve inspanning van de gemeenschap om informatie te beoordelen, beoordelen en stemmen die zij kennen of hebben gebruikt. Denk aan je favoriete winkelsites of sites voor filmrecensies die deze functie voor social media gebruiken.

Wat is het verschil tussen social media en social netwerken?

Zoals eerder vermeld, gebruiken veel mensen de termen social media en social netwerken door elkaar alsof ze precies hetzelfde betekenen. Hoewel het verschil subtiel is, zijn ze niet hetzelfde. Social netwerken is echt een subcategorie van social media.

De eenvoudigste manier om het verschil tussen social media en social netwerken te begrijpen, is door na te denken over de termen media en netwerken afzonderlijk. Media verwijst naar de informatie die u daadwerkelijk deelt – of het nu een link is naar een artikel, een video, een geanimeerde GIF, een PDF-document, een eenvoudige statusupdate of iets anders.

Netwerken daarentegen heeft te maken met wie je publiek is en de relaties die je ermee hebt. Uw netwerk kan bestaan ​​uit mensen zoals vrienden, familieleden, collega’s, iedereen uit uw verleden, huidige klanten, mentoren en zelfs complete vreemden. Ze overlappen elkaar zeker, daarom wordt het verwarrend.

U kunt bijvoorbeeld media delen met uw social netwerk om likes en reacties te verzamelen – een vorm van social netwerken. Maar je kunt ook gewoon een link op Reddit, een social mediaplatform, stemmen om de gemeenschap te helpen en je zegje te doen zonder enige intentie om relaties met andere gebruikers aan te gaan.

Nog steeds verward? Probeer te denken aan social media zoals fruit. Appels, bananen, sinaasappels, druiven, bessen, meloenen en ananas maken allemaal deel uit van de bredere fruitcategorie, net zoals social netwerken, social nieuws, social bookmarking, wiki’s, blogs en privéwebberichten deel uitmaken van de bredere social mediacategorie.

Zijn traditionele media ook social media?

Traditionele media werden eerder in dit artikel genoemd alleen om bredere voorbeelden van media te demonstreren, maar laat je niet misleiden door te denken dat tv, radio en kranten deel uitmaken van social media. Tenminste nog niet helemaal.

De lijn die tussen de twee wordt getrokken, wordt langzaam dunner terwijl elke lijn zich blijft ontwikkelen. Social media geven u niet alleen informatie, maar werken ook met u samen terwijl ze u die informatie geven. Deze interactie kan zo eenvoudig zijn als om uw opmerkingen vragen of u laten stemmen op een artikel, of het kan zo complex zijn als Netflix films aan u aanbevelen op basis van de beoordelingen van andere mensen met vergelijkbare interesses.

Beschouw reguliere media als eenrichtingsverkeer waar je een krant kunt lezen of naar een verslag op televisie kunt luisteren, maar je hebt een zeer beperkte mogelijkheid om je mening hierover te geven. Social media is daarentegen een tweerichtingsverkeer dat u ook de mogelijkheid biedt om te communiceren.

Zijn blogs een onderdeel van social media?

Copyblogger publiceerde enkele jaren geleden een interessant artikel, met het argument dat blogs inderdaad social media zijn, ondanks het feit dat mensen ze tegenwoordig vaak alleen in een categorie plaatsen. Blogs zijn zelfs een van de oudste vormen van social media die het internet domineerde lang voordat we iedereen op social netwerken bezochten en volgden.

De belangrijkste functies die blogs onderdeel van social media maken, zijn hun gebruikersaccounts, commentaarsecties en blognetwerken. Tumblr, Medium, WordPress en Blogger zijn slechts enkele voorbeelden van grote blogplatforms met zeer actieve communityblognetwerken.

Wat zijn enkele bekende problemen met social media?

Social media zijn niet alleen maar leuk en games met je vrienden, beroemdheden die je bewondert en merken die je volgt. Er zijn veel veel voorkomende problemen die de meeste grote social mediaplatforms niet volledig hebben opgelost, ondanks hun inspanningen om dit te doen.

Spam: social media maken het gemakkelijk voor spammers – zowel echte mensen als bots – om andere mensen te bombarderen met inhoud.

Als je een Twitter-account hebt, heb je waarschijnlijk een paar spambot-reacties of interacties meegemaakt. Evenzo, als u een WordPress-blog uitvoert, hebt u mogelijk een spamreactie ontvangen of twee die zijn gevangen door uw spamfilter.

Cyberpesten / Cyberstalking: kinderen en tieners zijn vooral vatbaar voor cyberpesten omdat ze meer risico’s nemen als het gaat om posten op social media. En nu we allemaal communiceren op social media via onze mobiele apparaten, maken de meeste grote platforms het mogelijk om onze locaties te delen, waardoor de deuren worden geopend voor cyberstalkers om ons te richten.

Zelfbeeldmanipulatie: wat een gebruiker over zichzelf op social media plaatst, vertegenwoordigt slechts een klein deel van zijn leven. Hoewel volgers misschien iemand zien die gelukkig is en het via zijn berichten op social media waarmaakt op een manier die hen saai of ontoereikend maakt in vergelijking, is de waarheid dat gebruikers de macht hebben om volledig te bepalen welke onderdelen ze wel en niet doen willen uitzenden op social media om hun eigen zelfbeeld te manipuleren.

Informatie-overload: het is niet ongebruikelijk om meer dan 200 Facebook-vrienden te hebben of meer dan 1.000 Twitter-accounts te volgen. Met zoveel accounts om te volgen en zoveel mensen die nieuwe inhoud plaatsen, is het bijna onmogelijk om bij te houden.

Nepnieuws: nepnieuwswebsites promoten links naar hun eigen totaal valse nieuwsverhalen op social media om verkeer naar hen te genereren. Veel gebruikers hebben er geen idee van dat ze nep zijn. Privacy / beveiliging: veel social mediaplatforms worden nog steeds van tijd tot tijd gehackt, ondanks goede beveiligingsmaatregelen. Sommige bieden ook niet alle privacyopties die gebruikers nodig hebben om hun informatie zo privé te houden als ze willen.

Wat houdt de toekomst in voor social media?

Het is moeilijk om iets precies te voorspellen, maar als er iets kan worden gezegd over de toekomst van social media, zal het waarschijnlijk meer gepersonaliseerd en minder luidruchtig zijn.

Over-sharing zal minder een probleem zijn en het filteren van irrelevante informatie zal een sterkere trend worden. Snapchat is een platform voor social media dat echt vooraan staat in de evolutie van social media.

In plaats van updates uit te blazen die al onze vrienden en volgers kunnen zien, gebruiken we Snapchat meer terwijl we in het echte leven communiceren – met specifieke mensen alleen op specifieke tijden.

Pin It on Pinterest

Share This